čtvrtek 26. září 2013

Zářijové kutění

Co se týče ručních prací bylo pro mne září (a stále ještě je) velmi plodné a v několika činnostech jsem se značně zdokonalila. Po neskutečných trablích jsem konečně zvládla háčkované papučky pro mimino. Vím zní to možná triviálně, ale veškeré návody počítaly s velikostí nožky dítěte asi tak den po porodu:D proto jsem několikrát neúspěšně zvětšovala, až konečně botky šly obout i většímu mimču:)
Ondrovy první botky
Dalším bojem pro mě nevídaným a snad zdárně vybojovaným byly pletené ponožky. Donedávna bylo pro mě uplést si vlastní ponožky nereálným snem...a vidíte s trochou trpělivosti (nebo spíš s mořem:D) jsem se je podle knižního návodu naučila uplést...trvalo mi to sice hrozně dlouho a druhou ještě nemám ale je to moje první ponožka a já už se nebojím žádné zimy a dlouhých večerů a vlastně tak vůbec ničeho na světě!

to je ona, moje krasavice se spoustou chyb:)

Kdyžtak nad tím přemýšlím, prodělala jsem další "poprvé" - škrobení háčkovaných výrobků, po přečtení několika návodů jsem radostně zakoupila Alba efekt a háčkované hvězdičky naškrobila tak, že jsou o několik odstínů tmavší než byla použitá bavlnka a tvrdé jako kámen. Nepomohlo ani opětovné namočení. No pro příště nebudu návodům z internetu věřit tak dogmaticky a vám, kdo by jste se o něco podobného pokoušeli poprvé...nepoužívejte neředěný škrob, raději volte hodně koncentrovaný roztok s vodou, do kterého výrobek namočte. Já na aplikaci používala štětec a krom toho, že byly naškrobeny příliš, nebyly pokryty rovnoměrně.


stejný vzor, jen použita silnější bavlněná příze
Háčkovala jsem podle vzoru z blogu Made by Deni. Je jednoduchý a vypadá velmi dobře (pokud to pak nepoděláte tím škrobením, jako já:D

Další háčkovanou drobností byla brož ladící k novému tričku. Bude hezká i na saka či kabáty. Co bych příště udělala jinak je našití brožového můstku. Ten bych umístila více nahoru a ne do středu. Tím jak je květina těžká díky skleněnému středu a použité bavlněné přízi, trochu se nahoře odchlipuje.


No a zábava posledních večerů - první ze série pletených šál na zakázku pro Efku. Poté, co jsem strávila půl života čtením fíglů, jak docílit toho, aby se mi lícový žerzej nekroutil jsem došla ke dvěma závěrům - první z nějakého anglického blogu - tento vzor se na pletení šál prostě nehodí a kroutit se bude vždycky a druhý (ten můj) ano je to pravda :D Takže další šály buď zkusím udělat jako háčkované nákrčníky, nebo holt zvolím jiný vzor. No, nato, že před rokem jsem absolutně nesnášela pletení, peru se s tím statečně.


Tento měsíc jsem ještě vyráběla pro manželovu tetu k narozeninám háčkovanou chňapku do kuchyně a pytlíček na mýdlo do prádelníku, ale samozřejmě jsem obojí inteligentně zapoměla nafotit.:) Ale určitě ještě někdy něco podobného spáchám, neb dary měly úspěch.

A čím se poslední dobou bavíte vy?

středa 25. září 2013

Vejce v kalíšku

Dnes mám pro vás recept na výbornou variabilní rychlovku. Není to sice nic echt zdravého,  nicméně pokud hledáte nějaký recept, který by vám pomohl zredukovat zbytky z ledničky, tento je ideální. Inspiraci jsem našla v kuchařce Dity P. a upravila podle toho, co dům dal.



       Budeme potřebovat:


      (3 středně velké zapékací misky)

      - pórek nebo jarní cibulku

      - stroužek česneku
      - 125 ml smetany ke šlehání
      - půlku kostky uzeného tofu
      - kousek tvrdého sýra
      - olivový olej
      - koření podle chuti

Nejprve si předehřejeme troubu na 180° C a mezitím si připravíme zapékací misky a hlubší pekáček. Pokud budete používat skleněný či keramický pekáček, vždy je lepší z trouby během předehřívání vytáhnout rošt, aby nádoba samou radostí z toho velikého tepla nepukla:) Mističky si vymažeme kapkou olivového oleje.

Poté si připravíme náplň; tady je to maximálně individuální, já tentokrát orestovala pórek do měkka, přidala uzené tofu a na poslední minutku restování přihodila stroužek česneku pokrájený na tenké plátky.


Poté jsem do olivovým olejem vymazaných mističek rovnoměrně rozdělila směs, zasypala strouhaným tvrdým sýrem, zalila smetanou ke šlehání smíchanou s pepřem, kari kořením a sladkou paprikou. Nakonec nahoru rozklepla vajíčko, osolila opepřila a ozdobila kouskem čerstvého pórku. Srdíčka jsem naskládala do pekáčku, který jsem cca do poloviny výše misek naplnila horkou vodou. V této fázi je dobrota připravena na pobyt v troubě.


Pokud preferujete vajíčka na měkko mělo by stačit cca 10 minut, na hniličku 15 a na tvrdo 20 minut pečení. Já na posledních 5 minut zvýšila teplotu na 220° C a zapnula gril, aby mi sýr, který během pečení vytvořil na povrchu krustičku krásně zezlátl. 


Pak už jen podáváme např. se suchou topinkou:) My si s mužem tyto srdíčka dopřáli na snídani ale v nouzovce by to byl i dobrý rychlý oběd:)

neděle 22. září 2013

Gratulace vítězům, čest poraženým:)

Hola hou, moje milé soutěžící čekání skončilo a o pár řádků níže se dozvíte, která z vás vyhrála mnou připravenou odměnu. Vzhledem k tomu, že se vás zúčastnilo pět a půl (a to doslova :D), alespoň byla šance pro každou z vás o to větší. Především děkuji za zpětnou vazbu, pomohly jste mi vyřešit dilema ohledně receptové části; dost z vás si psalo o outfity…tady jsem trochu na vážkách, moc mě nemá kdo fotit a já se popravdě moc jako módní blogerka necítím, nicméně uvidíme, co se s tím dá dělat a třeba dostanu chuť i na články tohoto typu:) Takže ještě jednou díky za užitečné tipy a pojďme tedy vyhlásit odměnu:)


Do slosování zařazuji všechny komentáře, které obsahovaly nějaké tipy k mému blogu:) (kromě těch, kterým by se odměna nehodila:) Takže celkový počet soutěžících je 5:) vskutku komorní společnost! 

Tramtadaddadadaadadáááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá:)


Výherkyní se stává Martina z blogu Elegant 40, na který mimochodem běžte všichni mrknout a uvidíte kočku par excelence)) gratuluji:) Martinu poprosím o zaslání kontaktních údajů na můj email, který mám na profilu, abych mohla košíček co nejdříve poslat:) A pro ty z vás, méně šťastné nezoufejte, určitě pro vás zase brzy nějakou rozdávačku připravím:)

pondělí 16. září 2013

Dárek pro mé věrné čtenáře

Vzhledem k tomu, že se počet mých stálých čtenářů během posledních dnů přehoupl přes pěknou kulatou padesátku, je potřeba to trošku oslavit, co myslíte:)) I když to není v blogovém světě žádné terno, jsem za každého čtenáře vděčná a ještě více za každý komentář, který mě nakopne zase psát dál. Co si budeme povídat, s blogem je práce, odezva mnohdy neodpovídající času, který člověk na článkem strávil, ale zase nic člověka nenakopne jako věta "rád čtu tvoje články, piš dál" :) Jak jste si možná všimli, trošku v poslední době tápu a hledám koncept jak psát, tak aby tu nebylo pusto a přitom, abych neměla pocit, že je blog pro mne nějaká povinnost. Možná zkusím např. receptové články rozdělit na více částí a více se o jednotlivých jídlech rozepsat:) To by pro vás znamenalo více ač třeba kratších článků. Tady by jste mi mohli pomoci vy! Zkuste mi napsat (i když třeba obvykle moc nekomentujete), který typ článků vás baví, zda máte radši kratší či delší nebo, co by jste si tu rádi přečetli:) 

A teď po sáhodlouhém úvodu konečně ten slíbený dárek z nadpisu. Protože moje háčkované košíčky na blogu slavily úspěch, jeden jsem pro vás připravila jako dáreček za přízeň. Pro představu jedná se o fešáka s cca 15 cm v průměru, což je zatím můj největší košíček (ty které jste viděli předtím byly oproti němu malinké:)) takže už do něj něco málo dáte:) Mě se osvědčily především na odkládání drobností, které by se jinak povalovaly všude možně. Ale výherce už si určitě něco vymyslí:)

Barva je ve skutečnosti více do růžova, prostě krásná pudrová starorůžová:)

A co tedy udělat proto, aby byl tento prudce romantický košíček váš? Nechci výhru limitovat podmínkou být stálým čtenářem blogu, neb některé mé věrné čtenářky nemají google účet, přestože můj blog rády čtou:) Kdo z vás sem zavítá a účet má, potěší mne když se stanete mým čtenářem, pokud vám mám co nabídnout. Jedinou podmínkou je pod článek napsat komentář s nějakým tipem k blogu, co se vám tu líbí, nelíbí apod.) a připojit vaši emailovou adresu, na které vás potom můžu kontaktovat.

Soutěžit o košíček můžete do příští neděle, v podvečer vylosuj vítěze pomocí random.org:))

Přeji všem krásný den a hurá soutěžit:))

neděle 15. září 2013

Food inspiration 9/2013

Přeji Vám všem krásnou neděli:)) dnes jsem tu zase znovu s dalším food inspiration:) Sice jsem si pořád říkala, že musím jídelní články proložit něčím jiným a vznikla z toho tak akorát několika denní pomlka mezi články:D Poslední dobou si říkám, že mě svazují má vlastní pravidla, takže hurá do toho je porušit. Možná se dopracuji i toho, že budu psát články jako mix všeho, co mě poslední dobou zaujalo ať v kuchyni, koupelně či kdekoli jinde:) uvidíme:)) 

Dneska to bude nabité samými dobrotami, a ač mám stále tolik inspirace, že málokdy vařím to samé jídlo vícekrát v kratší době, tak většina těchto jídel je na mém stole už poněkolikáté :). 

1. Švestková galeta podle Lucie z Delicious blog

Ač jsem obecně pečením nepolíbená a zastávám názor proč bych si doma měla pod nos vypékat jakési tukem a cukrem nacpané moučníky; poslední dobou občas svolím a upeču něco co mi připadá jako zdravá náhrada:) Na mém oblíbeném blogu jsem před časem viděla tento recept a protože jsem shodou okolností byla podarována kýblem švestek, byla to jasná volba:) Výsledek byl výborný, těsto sice po upečení dosti tuhé (nicméně druhý den po přechování v plastové nádobě natáhlo vlhkost ze švestek a výborná zdravá snídaně byla na světě:) Líbila se mi na něm jeho hutnost a pocit, že se z toho dá najíst:))


2. Domácí cuketový chléb podle Terky z Můj blond blog

U pečení i inspirace oblíbenými blogerkami ještě chvíli zůstaneme:) Co peču neskonale radši než buchty jsou domácí chleby. Sice ten svůj dokonalý recept stále hledám a málokdy některý udělám vícekrát, tento bych z fleku pekla znovu. Jak zmínila sama Terka, chleba je díky cuketě krásně vláčný a vydržel velice dlouho čerstvý a chutný! Oproti původním receptu jsem vynechala šunku a špaldovou vyměnila tuším za žitnou? Prostě co spíže dala:) Čím déle o něm píšu tím mám intenzivnější pocit, že bych ho měla jít upéct...jediné, co mě drží při zemi je to, že se mi momentálně nechce umývat další hora nádobí:)))


3. Vaječná tlačenka

Jedno z jídel, které si pamatuju z dětství a nenapadlo mě si je připravit. Až do té doby, kdy jsem ke svatbě od mojí milé Zdeničky dostala skvělou vychytávku z Tupperware na přípravu různých aspiků a pudinků. Tak jsem si vzpomněla na tuto velikou dobrotu:). Pro tlačenkochtivé: budete potřebovat jeden sáček želatiny v prášku na vaječnou tlačenku  asi 4 na tvrdo uvařená vajíčka a dobroty podle vaší chuti, já použila půl skleničky menší moravanky, naložené okurky, párek nakrájený na kostičky (ale nějaká dobrá šunka či salám s vysokým procentem masa by byl jistě lepší), tvrdý sýr nakrájený na kostičky...podle návodu si připravíte aspik na tlačenku a lup to do nějaké krásné nádoby, zalít aspikem, promíchat a za pár hodin vyklopit ztuhlou nádheru:) Je dobré přibližně dodržet celkové množství surovin do tlačenky (dle návody) aby se vám  nestalo, že budete mít hodně hodně/málo náplně a nepřiměřené množství aspiku:))



4. Dýňová polévka


Do letošního roku jsem byla dýní nepolíbená. Maximálně jsem ji ochutnala v kompotu (který mi mimochodem čím jsem starší více chutná, jako dítě jsem ho absolutně nesnášela). Ale když jsem v oddělení zeleniny uviděla ty krásné roztomilé dýně hokkaido neváhala jsem a jednu si radostně odnášela domů. V kuchyni mi trošku zmrzla úsměv, když jsem se tu sv*ni :D pokoušela rozpramporcovat:) ale nakonec se podařilo a chutná polévka byla na světě. Po druhé mi chutnala ještě více než poprvé! 

Recept jsem našla v kuchařce Deník Dity P. jedná se o naprosto triviální postup (až na to porcování dýně:D). Dýni jsem si rozkrojila, vydlabala lžící vnitřek, nakrájela ji na kostičky (někteří tvrdí, že není třeba dýni zbavovat slupky, ale já jsem ji pro jistotu odkrájela:). Na trošce olivového oleje jsem zpěnila cibulku a kousek čerstvého zázvoru (cca jako poslední článek palce) a poté i kostičky dýně. Vše jsem zalila vývarem z kostky (dobrý den, barbar jméno mé) ale jen tak, aby dýně byla tak tak ponořená. Pak už jen cca půl hodinky vaříte na mírném ohni. Jakmile je dýně měkká, odstavíme ji, rozmixujeme ručním mixérem polévku dohladka, dochutíme čerstvě mletým pepřem, případně solí a podáváme se zakysanou smetanou či jogurtem. Triviální a maximálně vynikající:)) a pokud by vám přece jen poprvé polévka moc nejela, dobře vám radím, dejte jí druhou šanci:) Zaslouží si to:))


Pamatujete si, co jsem říkala na začátku o porušování pravidel a pak o pečení buchet? Co by člověk pro manžela neudělal, že? Ale ta hromada cukru, kopa vajec a skoro celé máslo, co na to padlo mi nedá spát asi dlouho...a na potvoru je navíc ještě dobrá a ač jsem se zařekla, že takovou kalorickou bombu jíst nebudu, tak už jsem měla tři kousky:D no nemám já to těžké?:))


A jaké dobroty jste v poslední době vařili vy?:))

středa 4. září 2013

Food inspiration 8/2013

V rámci své vlastní sebekázně a v rámci kurýrování nachlazení z včerejšího pomáhání na stavbě (to máte tak, když si nevezmete dostatečně teplé botky na klopyta:) pro vás dneska mám pár starších fotek z mé kuchyně, které se mi přesto, že jsem teď měsíc jídlo nefotila nějak nakupily:) 

1. Celozrnné lívanečky s tvarohem a rozličnými dobrotami

Lívance nedělám příliš často; jsou pro mě synonymem snídaňového jídla a ráno jsem poslední dobou líná i vařit nějakou jednoduchou kaši, natož se plácat s lívancema (a to jsem prosím zatím netknuta pracovním procesem). Nicméně zde jsem lívance spáchala pro sebe i svého milého a musím říct, že byly výborné. Přesný postup vám bohužel nemohu dát k dobru, často je dělám z ingrediencí co dům dal. Namátkou ovesné vločky, celozrnná mouka, trochu mléka či jogurtu, špetka soli, vajíčko apod. Variací je nespočet. Vzhledem k tomu, že nemám lívancovou pánev dělám prapodivné patvary; poučení pro vás - z těžších těst dělejte menší lívanečky, pečte je na mírném plameni a opatrně obracejte, abyste předešli roztržení:) Dobrou chuť:)
 

2. Kuřecí steak v jogurtové marinádě s bulgurem

Mé první setkání s bugurem! Musím říct, že do této přílohy jsme se s mužem oba okamžitě zamilovali, chutná lehká a rychle připravená varianta. Pro ty z vás, kteří bulgur ještě neochutnali - na nic nečekejte, je výborný. Vaří se cca 8 minut a pak nechá čtvrt hoďky dojít. Jedná se o obilninu, ale chutí mi připomínal něco mezi těstovinou a rýží:) Kuřecí steaky naložené v marinádě z bílého jogurtu, vajíčka, trošky solamylu, vegety, česneku a pepře jsem nejprve zprudka osmahla na pánvi a nechala je poté dopéci v troubě na plechu vyloženém pečícím papírem. Musím říct, že dlouho jsem tak dobré a šťavnaté maso nejedla:))


3. Cuketové placičky s kořeněnou grilovanou cuketou

Recept zprostřed léta, nicméně teď v období cuket prudce aktuální a zároveň mé první setkání s pánví Fissler, kterou jsem dostala svatebním darem. Pokud z vás někdo má body na slevu na nádobí Fissler z Kauflandu a váháte zda si něco pořídit, jděte do toho! Pánve jsou skvělé a udělají vám dobrou službu. Já si vybrala grilovací a nemohu si ji vynachválit. Tenkrát jsem na ní pekla cuketové placičky (strouhaná cuketa, vajíčko, troška strouhanky a koření dle libosti) nahoře sypané sýrem a také samotnou cuketu pokapanou sojovou omáčkou a kořením. Obojí bylo výborné a usmažené téměř bez tuku:)


 4. Celozrnné špagety s přírodním sýrem z farmy Bystřice, s rajčetem a bazalkou

Výborná odlehčená letní kombinace. Po uvaření jsem špagety okořenila směsí od Grešíka na špagety, která je mimochodem výborná a ne příliš slaná, vše zastrouhala přírodním sýrem z Bystřické farmy (na Vsetíně jej seženete v jednotě a v prodejně Odtadyma v suterénu Kulturního domu) posypala čerstvou bazalkou a zakápla olivovým olejem. Byla jsem překvapena lehkostí a harmonií chutí tohoto jídla. A musím říct, že dobré celozrnné špagety si už dokážu užít více než ty bílé:)


5. Červená rýže natural s červenými fazolemi a kukuřicí v tomatové omáčce

Zde vidíte mé další "poprvé" a to sice červenou rýži. Tu svou jsem koupila v kauflandu od značky Arax a vyšla na cca 40 Kč. Zatla jsem zuby a rozhodla jsem se, že se tu rýži natural prostě naučím vařit tak, abych u toho neseděla hodinu a aby byla i dobrá:) a s touto se mi to podařilo skvěle. Na delší dobu vaření jsem vyzrála předchozím namáčením alespoň na 3 hoďky, pak už klasicky vařeno jako každá jiná rýže:) A ačkoli nejsem příznivcem plechovek, můj muži si oblíbil jednu lídlovskou směs fazolí a kukuřice a kupodivu tato kombinace byla s rýží výborná a vznikla z toho fajn šlichta v mexickém stylu:))


Tak co, líbí se vám některá z uvedených dobrot?:)

pondělí 2. září 2013

I´m back! (Again :-p) + dárek pro malou Jůlinku:)

Brace yourself, I´m coming:))
Po více než měsíční pauze zdravím všechny své věrné čtenáře (nebo spíše čekatele na článek?). Po prodlevě způsobené milou událostí, díky které jsem se úspěšně stala paní Stradějová, jsem se vrhla do víru úklidu, zbavování se nepotřebných skript, papírů a různých hloupostí, které se mi během studia na vš nahromadily a pro mé další fungování jsou naprosto bezpředmětné:)) Další aktivitou, do které jsem se plně ponořila bylo vaření; za necelý měsíc jsem vyzkoušela řadu receptů, na které jsem si brousila zuby dlouho a musím říct, že až na výjimky to všechno dopadlo k mé  (a manželově) spokojenosti. Jen jsem byla ukrutně líná a nic si nenafotila, prostě telátko; tudíž má jídelní rubrika zůstala zkrátka. Ale napříště už nebudu váhat a ten foťák vytáhnu:)

Během té doby jsem docela přemýšlela o dalším směřování blogu (ne nebojte, s mou povahou to stejně nemůže být nic jiného než všehochuť). Ale chtěla bych zařadit více vyráběcích článků, jak s ukázkou mé tvorby, tak případně s návody. Kosmetika je fajn téma, ale snažím se to s ní nepřehánět a nehnat se za každou novinkou (v tomto jsou blogy šíleně návykové:)), spíše hledám nějaký svůj standard, který mi bude vyhovovat především v oblasti pleťové kosmetiky. A nejlépe v oblasti přírodní kosmetiky:) Ale ráda bych zařadila oblíbenou rubriku "spotřebováno", ve které bych ráda přiblížila produkty se kterými se s radostí či smutkem loučím:) V oblasti zdravého životního stylu bych kromě klasických food inspiration občas sesmolila článek o některých oblíbených produktech, které ráda nakupuji do své spíže. A až budu mít ofiko fotky ze svatby tak určitě bude i svatební post!!!

A abych začala plnit plán už rovnou, dnes ukázka dárečku pro měsíční Jůlinku:) Po asi 4 neúspěšných pokusech jsem konečně přišla jak na to a uháčkovala bačkůrky dle mého gusta:) Většina internetových návodů počítala s příliš malými velikostmi, a já chtěla ať bačkůrky malá chvíli užije (což byla nakonec prozíravá volba, nebo Jůlinka krásně roste a brzo jí i tyto větší capáčky budou malé:)) A jako bonus - háčkovaná sovička jako aplikace na oblečení dle libosti:))





Pokud by někdo z vás měl zájem o návod na bačkůrky, můžu klidně dodat, ale věřím. že pro ty z vás, které jsou zběhlé v háčkování to nebude problém:)) stejně tak ani sovička:))

A víte, co mě na blogu za poslední dobu potěšilo nejvíce? Dva noví čtenáři i když tady teď nějakou dobu chcípl pes!!! Takže díky za přízeň a určitě nachystám nějaké losování o dárečky za tu trpělivost, kterou se mnou máte:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...